Operatie geslaagd: vacuümheffers van Schmalz zorgen voor slankere processen bij de medische techniek-specialist

Vacuüm-heftoestel in de productie
MEDIKOMP gebruikt voor de productie van variabele operatiezalen meerdere vacuüm-heftoestellen VacuMaster van Schmalz, onder andere voor het uitladen van een pers voor wandelementen
Gereed een handlingsysteem inclusief een Schmalz kraan te verbinden
Na het wegnemen legt de operator de wandelementen met behulp van de VacuMaster Comfort ergonomisch en behoedzaam in de verpakkingskrat neer
Heftoestel met zwenkeenheid
Vooraf worden de ruwe gipskartonplaten met het vacuüm-heftoestel VacuMaster Multi op de zaag gelegd en aldaar op maat gezaagd
Heftoestel bij de controle van een werkstuk
Ten behoeve van een visuele controle zwenkt de operator de platen met behulp van de VacuMaster Comfort om 90 graden
Heftoestel VacuMaster Comfort voor de handling van deuren
Een volgend heftoestel van het type VacuMaster Comfort 90° gebruikt MEDIKOMP voor de handling van deurplaten
De heer Ralf Bagemihl
Ralf Bagemihl, Manager VARIOP-productie bij MEDIKOMP
De firma MEDIKOMP, gezeteld te Rastatt, is gespecialiseerd op de productie en montage van complete medische producten met zwaartepunt op metaalverwerking. In de vestiging Ötigheim ontstaan hypermoderne, variabele operatiezalen. Voor het ergonomisch en efficiënt transport van de deuren en wandelementen wendt MEDIKOMP gelijk meerdere handlingoplossingen van de vacuümspecialist Schmalz aan. Met succes, zoals het volgende praktijkvoorbeeld laat zien.

MEDIKOMP is onderdeel van de Maquet Holding, wereldwijd toonaangevende aanbieder van oplossingen in de medische techniek voor operatiezalen, laboratoria of intensive care afdelingen. Maquet genereert met wereldwijd ongeveer 6.500 medewerkers een jaaromzet van meer dan 1,5 miljard Euro. In het jaar 2000 heeft de onderneming MEDIKOMP als Contract Manufacturer van de medische techniek geoutsourcet, gespecialiseerd op de productie van roestvast stalen componenten en complete medische producten. Dankzij een uitgebreide productiediepte biedt MEDIKOMP zijn klanten uit de medische, voedings-, farmaceutische en laboratoriumtechniek individuele complete oplossingen. Circa 300 medewerkers genereren een jaaromzet van meer dan 60 miljoen Euro. 

De variabele operatiezalen, afgekort VARIOP, werden vroeger door MEDIKOMP in de vestiging Rastatt geproduceerd. Toen na verloop van tijd de capaciteiten krapper werden, betrok de onderneming in 2009 een nieuwe hal in het nabijgelegen Ötigheim. Daar vindt sindsdien de eindproductie van de deuren en wandelementen plaats. Conform de nieuwste medische inzichten ontstaan uitsluitend zichtonderdelen, welke zonder folielaag op de bouwplaats worden geleverd. De orders worden overwegend vanuit klinieken verstrekt en overeenkomstig de individuele eisen gerealiseerd.  

Procesoptimalisatie met focus op ergonomie
De onderneming maakte tevens van de verhuizing gebruik om de processen nog efficiënter vorm te geven. Korte responstijden en een in hoge mate aanhouden van de afgesproken leveringstermijn bij een tegelijkertijd premium-kwaliteit zouden voor de klanten een merkbare meerwaarde bieden. Ook een ander thema kwam steeds sterker in de focus van de verantwoordelijken: ergonomie op de werkplek. De demografische verandering met een stijgende gemiddelde leeftijd van het personeel werd ook bij MEDIKOMP waarneembaar. Toen de onderneming 2013 in een nieuwe verlijmingsinstallatie voor de wandelementen investeerde, stond om die reden niet alleen het proces zelf in het middelpunt. „Wij wilden het verlijmingsproces optimaliseren en tegelijkertijd iets voor de gezondheid van de medewerkers doen“, schetst Ralf Bagemihl, Manager VARIOP-productie. „Om deze reden hebben wij tevens naar de handling gekeken“. 

Vroeger moesten de medewerkers de gipskartonplaten en plaatcassettes voor de wandelementen met de hand op de machines tillen en na de bewerking het gereed product weer wegnemen. Daarvoor waren ten minste twee personen nodig. Bij zwaardere platen kwamen er acht handen aan te pas. Het constante draaien, bukken en tillen was zeer belastend en bracht de gezondheid van de medewerkers in gevaar. De onderneming voerde ten slotte meerdere workshops uit met de eigen kaderleden van de installaties. Hefhulpmiddelen, zo luidde het resultaat, dienen de ergonomie op de werkplekken te verbeteren. 

Workshops brengen potentiële verbeteringen in de complete productie aan het licht
De verantwoordelijken gebruikten de Motek 2012 om naar geschikte aanbieders te zoeken. De rondgang leidde hen tevens naar de vacuümspecialist J. Schmalz GmbH uit Glatten.
„Het optreden op de beurs heeft ons direct geïmponeerd“, zegt Ralf Bagemihl. Enige tijd later was een systeemadviseur van Schmalz voor het opnemen van het project ter plaatse. Een testtoestel voor het gebruik onder werkelijke omstandigheden en hefproeven met de originele werkstukken in Glatten overtuigden de medische techniek-specialisten geheel. 

In de tussentijd zijn in Ötigheim meerdere vacuüm-heftoestellen van Schmalz in gebruik. Een VacuMaster Multi 400/300 neemt de minimaal 30 kilogram zware gipskartonplaten van de stapel op en legt ze op de plaatverdeelzaag. Het grote aanzuigoppervlak van de VacuMaster en de krachtige ventilator waarborgen de veilige handling van de poreuze werkstukken. Ook duidelijk zwaardere stralingsbeschermende platen met verborgen laminering van lood kunnen zonder problemen worden getransporteerd. De beweegbare bedieningsbeugel past zich op de werkhoogte van de medewerker aan en maakt op deze manier een bijzonder ergonomisch heffen mogelijk. De platen kunnen traploos om max. 90 graden worden gedraaid. Voor het eenvoudige en veilige transport vanaf de stapel naar de machine zorgt de aluminium kolomzwenkkraan met een 5 meter lange giek. 

In de volgende fase van het proces worden gipsplaten en roestvast stalen cassettes in een pers verlijmd tot wandelementen. Eerdere methoden voor het optimaliseren van de handling mislukten omdat de elementen tijdens het grijpen onder hitte deformeerden. Sedert begin 2014 is voor het wegnemen van de wandelementen van de machine het vacuüm-heftoestel VacuMaster Comfort 125 van Schmalz in gebruik. Dankzij de nieuwe lijmtechniek, waarbij de elementen direct belastbaar zijn, en de behoedzame vacuümtechniek verloopt de handling nu procesveilig en zonder beschadigingen. De in hoogte verstelbare bedieningsbeugel zorgt gedurende de gehele ploegendienst voor een ergonomisch en onvermoeibaar werken. De acht siliconen vacuümplaten van de VacuMaster Comfort 125 met verlengde, scharnierende en geveerde verbinding maken het zachte neerleggen van de elementen in de verpakkingskratten mogelijk. Opdat op de oppervlakken geen resten achterblijven, zijn de siliconen vacuümzuigers voorzien van een speciale beschermschoen. Voor het soepele transport van de wandelementen zorgt de 11 x 8 meter grote aluminium kraaninstallatie. „Onze medewerkers verplaatsen de elementen zonder problemen en zonder te kantelen“, zegt Ralf Bagemihl. 

Ook bij de deurenproductie zijn de vacuümheffers van Schmalz onontbeerlijke hulpmiddelen. Het vacuüm-heftoestel VacuMaster Comfort 90° vereenvoudigt de handling op de hydraulische persen met verwarmde platen. De deuren zijn samengesteld in een sandwichconstructie voorzien van twee roestvast stalen platen en vulmateriaal. De operator neemt de platen in middenformaat van de stapel en zwenkt ze om 90 graden voor de visuele controle. Vervolgens worden de platen in de pers gelegd. De pneumatische zwenkeenheid van de VacuMaster maakt traploze bewegingen tot maximaal 90 graden mogelijk. Schmalz heeft de bijbehorende kolomzwenkkraan met een 6 meter lange giek zodanig geïnstalleerd, dat alle drie persen kunnen worden beladen en uitgeladen. MEDIKOMP maakt bovendien van nog een vacuüm-heftoestel van Schmalz gebruik voor een efficiënte handling en verpakking van de deuren in de eindmontage.  

Vacuümheftoestellen zijn bij MEDIKOMP niet meer weg te denken
Ralf Bagemihl en zijn medewerkers zijn met de door Schmalz gerealiseerde oplossingen ronduit tevreden. Reeds in de plannings- en adviesfase was de samenwerking zeer coöperatief. „De zorg door Schmalz was voorbeeldelijk. Als er vragen waren, kwamen de antwoorden snel en nauwkeurig“, zegt Bagemihl. Montage en installatie zijn zonder problemen verlopen. Voor MEDIKOMP hebben de productieprocessen zich tevens verbeterd. Het moeizaam en ongezonde tillen en sjouwen van voor een deel zware onderdelen behoort tot het verleden, de werkplekken zijn aanzienlijk meer ergonomisch geworden. „Dat hebben tevens onze medewerkers positief aangeduid. De sfeer op de werkplek is beter geworden“, verheugt zich Bagemihl. De vacuüm-heftoestellen van Schmalz hebben bovendien de mate van flexibiliteit in de productie duidelijk verhoogd. Ralf Bagemihl vult aan: „Onze productie is efficiënter geworden. De vacuüm-heftoestellen van Schmalz kunnen procesveilig en moeiteloos door een medewerker worden bediend.“ Onder de streep profiteren de MEDIKOMP-klanten in het bijzonder, van wie de wensen nu nog sneller en doelgerichter kunnen worden vervuld.

 
XHeeft u gevonden wat u zocht?

Wij adviseren u graag.

Telefoon +31 74 25557-57

schmalz@schmalz.nl

Telefoon +31 74 25557-57
 

De volgende fouten zijn ontstaan bij het invullen van het formulier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Items gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.